Skip to main content

Er der noget, mange finder virkeligt svært når det kommer til deres hjemmeside, er hvordan man finder en god programmør.

For hvad skal man ”kigge efter” og nogle er helt naturligt bange for, om man kan kommunikere med en programmør.

Det er jo ret vigtigt, at vedkommende faktisk ved man laver, når du skal have hjælp til WordPress.

Hvad er en god programmør og hvad koster sådan en?

Og ikke mindst: Hvilke forventninger kan du have til et samarbejde med en programmør?

Det er en rigtig svær situation for de fleste, og derfor giver jeg dig her 3 spørgsmål du skal stille alle de programmører du enten selv opsøger, eller som opsøger dig.

Kan du fremvise referencer der minder om det jeg skal have lavet?

Fortæl programmøren, hvad du laver og hvad du bruger dit website til. Er det en ”visitkort” hjemmeside, hvor det primære formål er at fortælle om dig, hvad du kan og hvad du tilbyder, er det en webshop eller er vi ude i noget mere avanceret?

Har du allerede en hjemmeside, så kan han/hun naturligvis også selv tage et kig.

Og bed så om referencer (hvis ikke de selv er på vedkommendes hjemmeside) som du kan give et kald, eller sende en e-mail.

Og når du har fat i dem, så forhør dig om følgende:

  • Kommunikationen. Var kommunikationen god? Kunne man få fat i ham eller var det svært?
  • Pris. Holdt han den lovede pris og synes kunden de fik det de regnede med, for pengene?
  • Deadline. Kunne vedkommende leve op til den lovede deadline? Man kan ikke altid forvente 100% levering på deadline (desværre), men så er det så meget desto vigtigere med god kommunikation.
  • Efterfølgende support. Kan man efterfølgende regne med en fornuftig support, eller er man ”on your own” bagefter?

Kan du også designe?

De findes, men der er ikke så mange af dem, der både er virkeligt dygtige programmører og designere på samme tid.

Hvis du får at vide, at vedkommende både kan det ene og det andet, bør du bede om eksempler på dette.

Nogle tror de kan begge dele, fordi WordPress er meget taknemmeligt at arbejde med og mange kan redigere noget simpel CSS og HTML, måske endda en smule PHP (programmeringssprog), ligesom de kan rette lidt i nogle indstillinger i designet og skifte farver, men det gør dem ikke til både det ene og det andet.

Jeg kan også godt lave madpakker, men derfor er jeg ikke kok. Jeg kan også godt slå græs, men jeg er ikke gartner. Og vi er ude i det samme her.

Men der er mange der, hvis de får at vide hvad de skal rette designmæssigt, kan gøre netop det. Samtidig med at de programmerer en avanceret funktionalitet. Den gruppe hører jeg selv til. Men designe kan jeg ikke.

Ved du hvad SEO er?

Måske er du også selv lidt på glatis her, men hvis man som programmør mener man kan rette på en hjemmesides HTML, bør man også vide hvad SEO er, og hvilken betydning opbygningen af HTML’en har, for dine placeringer på Google og andre søgemaskiner.

Er det volapyk for dig, så fortvivl ikke. Prøv at stille ham følgende spørgsmål:

  • Hvor mange H1’ere må der være på hver side på din hjemmeside? (Svar: 1)
  • Hvilket HTML tag bør man lægge et blogindlæg i? (Svar: <article>)
  • Hvad bruges en alt-attribut til, på et <img> tag? (Svar: At fortælle hvad billedet omhandler, så søgemaskinerne og ikke mindst blinde/svagtseende der bruger programmer til at oplæse hjemmesiders indhold, forstår det)

Hvis vedkommende kan svare på de grundlæggende spørgsmål, har du i hvert fald et billede af, at der er ok styr på den del.