Skip to main content

I WordPress har du muligheden for at styre din menu 110%. Du kan linke til lige præcis den side, det indlæg eller det produkt du vil. Du kan sågar linke til noget eksternt, hvis du har en anden hjemmeside eller bare vil leve helt på til internettets ånd om at dele god karma.

Men hvordan hulen får man lige sat det hele op, på den helt rigtige måde, spørger du måske?

Det kan du ikke

Lad os starte fra bunden. Der er ting du ikke kan ændre i din menu, med mindre du vil rode med kode. Udseende, placering, om der er dropdown, hvordan det ser ud når du kører musen over, hvordan din menu opfører sig på mobile enheder og den slags, kan du ikke kontrollere. Som udgangspunkt.

Måske har dem der udviklede dit design givet dig nogle ekstra muligheder, men det er ikke noget vi vil fokusere på her. Her er fokus på indholdet, altså hvilke sider, indlæg og andet du linker til i dine menuer.

Det grundlæggende
Du kan have flere forskellige menuer, placeret flere forskellige steder på din hjemmeside. Du har en hovedmenu, den vigtigste menu på din hjemmeside, som typisk er placeret i toppen af siden.

Men du kan også have menuer i siden på dit indhold, typisk i sidebaren, eller i footeren, hvor mange har links til f.eks. Kontakt, Om-siden osv. Og nogle har måske endda en såkaldt ”utility” menu øverst i højre hjørne.

Derfor er der to grundlæggende ting du skal have styr på: Områder og menuer. Forvirret? Okay, lad os kigge på det.

Områder…
… de steder på din hjemmeside, hvor du placerer en menu. Altså i toppen, i footeren eller i en sidebar f.eks.

Menuer…
… er selve menuen, altså de links du bestemmer skal være i en given menu.

Tilsammen giver det…
… dig altså mulighed for at bestemme, at Menu A, skal være placeret i Område B. Smart ikke?

Sådan fungerer det

Menuerne oprettes under ved at klikke på Udseende -> Menuer i din adminpanel-menu (den sorte til venstre). Her bliver du præsenterer for forskellige muligheder øverst:

Så du kan altså vælge at redigere menuer, eller bestemme hvor dine menuer skal være placeret (områder).

Du kan i princippet have lige så mange menuer som du vil. Du behøver ikke at tildele alle menuer til et område.

Et område kan kun have én menu tildelt af gangen, men hvis du gerne vil skifte lidt mellem forskellige menuer, eller du vil lægge en menu i en widget (mere om det senere), så kan du sagtens oprette en menu, uden at tildele den til et område.

Til venstre har du så nogle bokse, hvor du kan finde dit indhold. Det kan være sider, indlæg, kategorier, produkter (hvis du har en shop), portfolio (hvis du viser dit arbejde frem) og meget andet. Det ser nogenlunde sådan her ud:

Her kan du altså vælge det indhold du vil linke til i den menu, du har valgt at redigere.

Marker f.eks. en side med et flueben og klik Tilføj til menu. Så lægges den side du har valgt, over i menuen i højre side:

Her kan du så trække i menupunkterne, for at placere dem i den rækkefølge du vil havde dem vist i. Og du kan rykke dem ind eller ud, alt efter om du ønsker at lave undermenuer. Her er f.eks. ShopOrama og WordPress underpunkter til Produkter & Priser.

Placér menuerne i de rigtige områder

Når du har opretter en eller flere menuer, er det så tid til at placere dem i rigtige områder.

Områder har navne, som du kan bruge til at finde ud af, hvor på siden de er placeret. Det er til dem der har programmeret dit design, hvad områder skal hedde, men som regel kan man godt se sig ud af det. Ellers må du prøve dig frem og man kan altid fjerne en menu fra et område igen.

Du kan tildele en menu til et område på to måder:

  1. Klik på fanebladet Håndter områder øverst. Her får du vist alle områder i det design og kan så vælge de menuer du vil bruge, i de dropdowns der vises ud for hvert område.
  2. På fanebladet Rediger menuer, kan du vælge hvilken menu du vil redigere. Når ud har gjort det, får du vist områderne under indholdet i menuen.